Friday, 7 February 2014

3, 2, 1... Păzea, că vine!!!
    Vine 14 Februarie. Valentin's day!
 
   Ce Crăciun, ce Paște, ce Revelion, ce zile de naștere, ce aniversări?  Totul stă în sărbătoarea asta. 
 
   Nu contează că i-ai luat mobil, mașină sau casă de ziua ei/ lui, dacă te-a împins păcatul, și-ai uitat să-i iei ceva de ziua îndrăgostiților!   Da, da. E ziua sfântului Valentin. 
 
   De fapt e ziua când a murit, nu ziua de naștere.
 
   Legenda spune că un împărat român, Claudiu al II-lea, era un mare iubitor de războaie și își dorea o armată puternică. Și-a dat seamă că bărbații nu-și doreau să se ducă la luptă, preferând să stea acasă cu nevestele și familia. 

Ca orice mascul, a meditat puțin la asta, până a ajuns la concluzia că e mai bine să le interzică soldaților romani să se căsătorească, să nu mai tragă spre casă. Până aici, câștig de cauza. Dar, acu' intervine preotul Valentin, om religios, care credea în dreptul oamenilor de a se căsători, drept dăruit de Dumnezeu. Așa că, omul a căsătorit în secret multe cupluri, până a fost descoperit și prins... etc... pe 14 Februarie fiind executat. 

   Acum, de la istoria/ legenda asta,  frumoasă de alfel, că orice altă poveste eroică, s-a ajuns la a comemora moartea lui, prin niște inimioare roz și o cină romantică la lumina lumânării.
 
   Eu nu cred că asta e semnificația sărbătorii. E doar o interpretare și o lume care a luat-o razna.
 
   Mi se pare fascinant faptul că, nici bine nu dispar globurile din magazine, și hop- hop, abracadabra, apar inimioarele roz și roșii. Pe ursuleții de pluș, pe sticlele de șampanie, pe cutiile de bomboane, pe ofertele de weekend, pe orice îți imaginezi ori ba. Deci să aruncăm cu inimioare unii în alții!!! iuhuuu! 

   Păi ferească, cum să-ți permiți să nu fi sărbătorit cumsecade?  Nici măcar un pic de roz acolo? Nici măcar o felicitare și declarații de veșnică pomenire?  Nu poți să ignori această ocazie de a-ți declara iubirea. Da azi! Ce? Se pune și restul anului?

   Cel mai greu e pentru ăia singuri. Măsură de maximă urgență: te încui în casă, scoți telefonul din priză, îl dai pe vibrații pe mobil, închizi e.mail-ul, accesul la internet, faci orice numai să scapi de rușinea asta. Cum să te prindă așa o sărbătoare singur/ă? Cum să-ți permiți să sărbătorești în pijamale cu o mână de popcorn și-un film arătat? Cum poți să fii atât de singur și trist și ignorant? Musai trebuie să ai pe cineva pentru ziua asta. Cu împrumut, cu contract, dar trebuie să sărbătorești cât poți de teatral, așa cum face toată lumea normală.
 
    Mâţa nu se pune în ecuația asta.
 
    Cu atât mai mult, așteptăm cu nerăbdare anunțurile de amor nebun pe Facebook! Cum să îți ții iubirea nemuritoare ascunsă? Nop, trebe făcută publică! Trebuie să vadă toată lumea cât va iubiți. Sau cât de frumos sarbatoriti, mai exact. Petalele de trandafiri sacrificați, sunt dovada marei iubiri. Lumânările așezate-n formă de inimioară sunt mărturia romantismului feroce. Declarațiile scrise pe felicitări sau bilețele, pozate și apoi postate, sunt jurămintele în  fata de publicul doritor de-a fi martor la marea iubire. "Din dragoste" cu Mircea Radu fu mic copil, pe lângă postările de pe Facebook în perioadă asta. 


   Să ne declarăm iubirea, zic.
 
 
   Da, iubirea se îmbrăca numai de 14 Februrie. 1 comment:

 1. Sincer,n-am reusit niciodata ca de Sf Valentin sa fiu intr-o relatie. Dar cred ca avem cu totii nevoie de sarbatorile astea,care de multe ori ni se par penibil de mediatizate.Avem nevoie pentru ca ne fac sa uitam de stres.Cineva mi-a spus odata asta :
  "Stii cum scapi de stres ?"
  "Nu.."
  "Inlocuindu-l cu altul"
  Si a avut dreptate,am realizat ulterior ca asa este uneori.Insa sunt perfect deacord cu tine.Fb-ul si majoritatea "copilasilor" care nu inteleg adevarata semnificatie au calcat mandria sarbatorii asteia in picioare..si asta pentru ca simt ei nevoia sa posteze neaparat pe fb fiecare miscare pe care o fac de Valentin's Day , iar cei care nu au avut norocul de a petrece sarbatoarea alaturi de persoana iubita pe care inca nu au gasit-o sunt aratati cu degetul.

  ReplyDelete