Monday, 27 January 2014

Lectură plăcută!

   Cine știe cum e să citești o carte, pe care nu vrei să o termini, să ridice mana sus!

    Știu povestea, știu finalul (am văzut filmul) și totusi, ceva mă retine să dau paginile mai departe. Poate de frica să nu se termine bucuria asta prea repede. 

   Personajele le-aș lua acasă, din descrierile lor mi-aș face icoană, povestea mi-o întipăresc adânc în inimă, pentru că nu vreau decât să învăț din frumusețea ei. 

   Cartea face parte din "100 cărți pe care trebuie să le citești". 


   Să nu vă mai țin mult în suspans, vă spun că este vorba de: "Să ucizi o pasăre cântătoare" - Numele original: "To Kill a Mockingbird" - roman scris de Harper Lee, publicat în 1960. 

   Ce a vrut femeia asta să facă din noi? A fost conștientă că va suci atâtea minți? A știut că aceasta carte va fi declarata capodopera? A știut că peste ani și ani, oamenii vor citi cartea ei și vor da din cap, aprobând frumusețea, copilăria, simplitatea și totodată  complexitatea ei? 

   Nu voi face recenzia cărtii, nu voi povesti decât puțin, atât de puțin, cat sper sa fie de-ajuns să-ți trezesc curiozitatea.
   Povestea are loc în Maycomb din sudul USA, unde a copilărit autoarea.

   Fii om! 
   Despre asta e vorba în aceasta carte.  Nu lovi în cel căzut, în cel slab sau în cel mai mic decât tine. In plus, e vorba despre educație, despre maturizare, despre a face dreptate, despre autocontrol, despre rasism și efectul urii, despre oameni și oameni.

   Personajele au un farmec aparte, dar miracolul cărții stă în împletirea poveștilor vieții lor,  timp de 3 ani. Fiecare caracter este influențat și modelat de alt caracter.

  Scout, e o copilă, e o fetită care-și povestește viața. Viața ei, viată legată de a altora. Scout, luptă, învață, speră, învață, privește, învață, înțelege și învață încă o dată.
  Jem, fratele ei, e băiatul copil, apoi băiatul care creste și se transforma într-un adolescent. Un băiat care-și ia drept model tatăl, omul călăuză.
  Atticus, un tată care-și crește singur copiii și-i călăuzește atât de frumos, încât ți-l dorești ca tată, prieten sau îndrumător. Își tratează copii ca pe adulți si-i învață sa trăiască frumos. Dar mai ales: ne învață și pe noi cum să trăim frumos și cum să gândim corect. Lupta lui, e lupta oamenilor cu suflet frumos, într-o lume nedreapta.
  Tom Robinson, victima cărții. Omul judecat de multi, omul care își lasă amprenta peste ideea cărții, cel care stârnește războiul.
  Dill, prietenul prietenilor noștri, un zvăpăiat frumos, care-i provoacă pe cei din jur.
  Calpurnia, femeia care are grija de casa, un personaj cu caracter puternic și dur, ce-și face simtita prezenta.
  Si asa mai departe, toate personajele adunate de Harper Lee in această carte, sunt oameni care au o poveste și o lecție pentru noi.
  Chiar dacă astăzi nu trăim poveștile lor, tot avem ceva de învățat din cartea asta. Învățam că ceea ce facem, sau ceea ce nu facem, poate influenta destinul unui om. E o carte care te învață, care te marchează și care stârnește în tine tot felul de sentimente.
   "Să ucizi o pasăre cântătoare" e o carte ce merita citită. O carte ce trebuie citită și recitită.

   Lectură placuta!No comments:

Post a Comment